Pré- en Postnatale Begeleiding

In verwachting zijn

Het in verwachting zijn is een bijzondere periode voor beide ouders. Zij kunnen zich verwonderen en toeleven naar de geboorte van hun kind. De relatie tussen ouders en kind kan gaan groeien op het moment dat de zwangerschap werkelijkheid is. De haptonomische zwangerschaps-begeleiding richt zich er in het bijzonder op het kind te laten voelen dat het welkom is als uniek mens. Het kind zal op zijn eigen wijze reageren op de liefdevolle aanraking. Door deze wijze van in contact zijn met elkaar kan er een samenspel, een leren kennen en wederzijdse band ontstaan tussen ouders en kind. Zo wordt de relatie tussen ouders en het kind in de schoot al voor de geboorte opgebouwd en verdiept.

Samen – zijn

Er wordt in de haptonomische begeleiding aangesloten bij de beleving van de ouders en hetgeen er bij hen leeft tijdens de zwangerschap. Indien de zwangerschap anders verloopt dan verwacht sluit de begeleiding aan op de vraag van de ouders.
Zodra de eerste bewegingen van het kind voelbaar zijn, rond de 20ste week in de zwangerschap, leren de ouders op een tedere, liefdevolle en bevestigende wijze in contact te treden met hun kind.

Door de inbreng van de vader of partner ervaart het kind nadrukkelijker dat er naast de moeder nog een wereld bestaat; de buitenwereld waarin het kind ook verwacht wordt. Daarnaast leert de vader of partner, hoe de moeder kan worden gesteund en bijgestaan tijdens de zwangerschap en geboorte. Een kindje dat groeit vraagt voortdurend ruimte aan de moeder.
De moeder wordt geleerd hoe zij het kind op een goede wijze kan dragen en steunen. Dit kan haar helpen bij moeheid, bij rug- of bekkenklachten. Zij krijgt aangereikt hoe zij adequaat kan omgaan met pijn en weeën, geholpen door de vader of partner.

De ouders groeien gaandeweg naar de geboorte toe zodat ze samen in vertrouwen het kind tijdens de geboorte kunnen begeleiden en verwelkomen.

Na de geboorte

Ontroerend is de herkenning voor elkaar na de geboorte. Het kind kent de ouders en de ouders kennen het kind.

Na de geboorte komt het in de begeleiding aangereikte terug in de wijze van omgaan met het kind. Er wordt aandacht besteed aan de omgang met elkaar. Hoe je elkaar tegemoet kan treden. Hoe het kindje wordt gedragen en wordt verzorgd.

Een kind, zo liefdevol verwacht, gedragen en gekoesterd kan in vertrouwen de wereld ontdekken en verkennen.

Als de zwangerschap niet verloopt zoals verwacht of gehoopt

Zwanger worden na een lange periode van een kinderwens, zwanger zijn met angst voor de geboorte of twijfels aan jezelf als ouder, verdrietige of zorgelijke omstandigheden in de familie of binnen je relatie kunnen doorwerken in de zwangerschap.

Ook eerdere verlieservaringen zoals een miskraam, het overlijden van een kind, een veel te vroeg geboren kindje kunnen invloed hebben op het verloop van je zwangerschap. Soms komen er gevoelens uit eigen jeugd naar boven tijdens de zwangerschap dit kunnen mooie, prettige herinneringen zijn, maar ook kan er sprake zijn van vervelende, verdrietige ervaringen. Sommige vrouwen ervaren de invloed van wisselende hormonen op hun gemoed en ervaren de zwangerschap als een moeilijke periode.

Indien er omstandigheden zijn die de zwangerschap beïnvloeden kan er op het moment dat de problemen zich aandienen contact worden opgenomen. We kijken samen naar wat er nodig en gewenst is, d.w.z. individuele ontmoetingen of ontmoetingen samen met de partner.

Tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding is er de tijd en ruimte om gevoelens van verdriet, angst en onzekerheid aan te gaan.
In de affectieve, steunende begeleiding kan het vertrouwen in eigen lichaam en eigen kunnen groeien om uiteindelijk met vertrouwen de geboorte samen aan te gaan.

Ontmoetingen in de praktijk

De haptonomische zwangerschapsbegeleiding is individueel (per ouderpaar).

Voor de geboorte zijn er zes tot acht ontmoetingen, na de geboorte zijn er twee ontmoetingen, desgewenst meer.

De eerste ontmoeting vindt plaats rond de 20ste week in de zwangerschap. Graag aanmelden in de 17e week van de zwangerschap.
Bij verdrietige of zorgelijke omstandigheden kan direct contact worden opgenomen.

Pré- en Postnatale Haptonomische Begeleiding is geen techniek of cursus, maar een benaderingswijze en richt zich op het ontwikkelen en verdiepen van de natuurlijke gevoelens van de ouders voor hun kind.  Vanaf het eerste contact in de moederschoot tot en met het opgroeien naar een zelfstandig, autonoom mens.

Samenwerking 

Ik werk samen met diverse verloskundigen in de regio.